06.07.13

Nabídka zboží na sociálních sítích

Chtěla jsem si prostřednictvím sociální sítě nakoupit zboží, ale mám pochybnosti, zda se nejedná o padělky. Prodávající nabízela zprostředkování prodeje přímo z Číny a vyžadovala zaplatit za zboží 6 týdnů dopředu. Mám jistotu, že zboží bude originál? Při prodeji bylo na stránkách uvedeno pouze telefonní číslo.

Bohužel, za takových podmínek Vám nedoporučujeme nákup uskutečnit, i když je nám známo, že takové možnosti se prostřednictvím sociálních sítí nabízí. Prodej po internetu je upraven občanským zákoníkem a pokud je zveřejněn pouze kontaktní telefon, pak obchod nesplňuje podmínky elektronického obchodování.

Rizikem takového nákupu je jednak možnost, že zboží nebude vůbec doručeno a peníze nebudou vráceny. Možnost prodávajícího dohledat pak sice existuje, ale je komplikovaná, dalším rizikem je, že zboží bude pochybné kvality a v případě označení ochrannou známkou se může jednat o padělek.

V případě zprostředkování prodeje na adresu kupujícího přímo se pak jedná o nákup zboží z Číny, tedy neplatí možnost vrácení zboží do 14 dnů, v souladu s právem ČR a EU, neplatí ani možnost reklamace. Pokud by došlo k zaslání vadného výrobku, přebíráte veškerou odpovědnost na sebe a prakticky nemáte možnost zboží vrátit, či vyžadovat opravu.

Oblíbené

Translate